Black Friday 2022: Τι να προσέξεις κατά τις αγορές σου

Black Friday 2022 Τι να προσέξεις κατά τις αγορές σου

Black Friday 2022: Τι να προσέξεις κατά τις αγορές σου

Χρόνος ανάγνωσης: 
2 Λεπτά

Η «Black Friday» έχει θεωρηθεί ως αρχή της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1950, με πολλές επιχειρήσεις να ανοίγουν από τις πρώτες πρωινές ώρες, προσφέροντας αγαθά με σημαντικές εκπτώσεις. Παρότι δεν είναι επίσημη αργία, σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες αρκετοί εργαζόμενοι εκτός του τομέα του λιανεμπορίου δεν εργάζονται τη συγκεκριμένη ημέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται -μαζί με την Ημέρα των Ευχαριστιών και το επόμενο Σαββατοκύριακο- ένα τετραήμερο που αυξάνει τον αριθμό των δυνητικών αγοραστών.

Πώς προέκυψε η ονομασία Black Friday ;

Ο όρος προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια, κατά τη δεκαετία του 1960 που όλα ήταν χειρόγραφα. Αυτό ίσχυε για τα λογιστικά φύλλα και τις αποδείξεις των επιχειρήσεων. Χρησιμοποιούνταν δύο χρώματα μελανιού ώστε να καταγράφονται τα στοιχεία στους ισολογισμούς. Με κόκκινο έγραφαν τις ημέρες που έκλειναν με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων ενώ με μαύρο τις ημέρες με θετικό. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι εκείνη την ημέρα, την πρώτη δηλαδή ημέρα των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης σεζόν, όλα ήταν στο μαύρο! Έτσι, της δόθηκε λοιπόν και ο χαρακτηρισμός black.

Τι να προσέξεις κατά τις αγορές σου αυτή την ημέρα;
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει, πριν αγοράσεις το οτιδήποτε να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου έξι βασικά πράγματα.

1. Προσοχή στα καταστήματα που θα επιλέξεις.
Επίλεξε ένα κατάστημα που γνωρίζεις, έχεις ξαναψωνίσει και εμπιστεύεσαι. Η Black Friday αποτελεί ευκαιρία και σε εκείνους που προσπαθούν να σε εκμεταλλευτούν παρουσιάζοντας κάτι ως «μεγάλη προσφορά» ενώ στην ουσία μπορεί είτε να μην είναι είτε να πρόκειται για κάποιο προϊόν απομίμηση ή ελαττωματικό.
2. Διάβασε τους όρους χρήσης στα ηλεκτρονικά καταστήματα και ρώτησε για τις εγγυήσεις στα φυσικά καταστήματα.

Να επιλέξεις ένα κατάστημα που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Αν επιλέξεις κάποιο άγνωστο σχετικά κατάστημα έχε το νου σου στα «ψιλά» γράμματα.

3. Πρόσεξε τί θα αγοράσεις.
Το ξέρουμε ότι οι προσφορές είναι δελεαστικές. Αλλά πριν αποκτήσεις το οτιδήποτε σκέψου καλά αν πραγματικά το χρειάζεσαι ή απλώς το θέλεις φοβούμενος ότι δεν θα το ξαναβρείς σε τέτοια τιμή. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις τις αγορές σου να έχεις φτιάξει μια λίστα με εκείνα που πραγματικά χρειάζεσαι. Πίστεψέ μας. Θα είναι σωτήρια για τον προϋπολογισμό σου!

4. Προσοχή στις άγνωστες ή πρωτοεμφανιζόμενες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.
Όπως είπαμε και πριν, είναι προτιμότερο να αποκτήσεις αυτό που θέλεις από μεγάλες εταιρείες. Αν δεν βρεις αυτό που θες εκεί τότε να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε κάποια άγνωστη ή πρωτοεμφανιζόμενη ηλεκτρική επιχείρηση.

5. Δείξε μεγάλη προσοχή στην παροχή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών.
Έλεγξε με προσοχή το περιεχόμενο των όρων και των email που σχετίζονται με την συναλλαγή σου. Μην προχωρήσεις σε συναλλαγή αν σου ζητηθεί να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό για την απόκτηση μιας προσφοράς.

6. Έλεγξε την πολιτική ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις για τις αγορές σου τις προσωπικές σου συσκευές. Είναι σημαντικό να έχεις εγκαταστημένο antivirus και δίχτυ προστασίας (firewall). Βεβαιώσου ότι κατά την καταχώριση των στοιχείων της συναλλαγής σου έχει τεθεί σε εφαρμογή κρυπτογράφηση. Αυτό μπορείς να το αναγνωρίσεις παρατηρώντας το εικονίδιο με το κλειστό λουκετάκι πάνω αριστερά στην διεύθυνση της ιστοσελίδας αλλά και εάν η διεύθυνση ξεκινά με https://.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr