Επιστροφή στα θρανία, 3 συμβουλές για εύκολη προσαρμογή

Προσαρμογή στο σχολείο - επιστροφή στις σχολικές ταξεις - mastropantelis.gr

Επιστροφή στα θρανία, 3 συμβουλές για εύκολη προσαρμογή

Χρόνος ανάγνωσης: 
1 λεπτό

Ένας μήνας έχει περάσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η επιστροφή στις σχολικές τάξεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές συχνά είναι δύσκολη και σημαίνει αλλαγές για τα παιδιά και τους γονείς.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να κυλήσει η προσαρμογή της οικογένειας στη νέα καθημερινότητα πιο εύκολα;

  1. Να ακούμε και να παρατηρούμε τόσο εμάς όσο και τα παιδιά μας. Είναι φυσιολογικό το παιδί να νιώθει ενθουσιασμό ή και ανασφάλεια μπροστά στην αλλαγή της καθημερινότητας.
  2. Να δώσουμε χώρο και χρόνο στο παιδί να σκεφτεί και να προβληματιστεί με το άνοιγμα των σχολείων, να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Η θετική στάση των γονιών απέναντι στις αλλαγές που έρχονται θα βοηθήσει την ένταξη του στην πραγματικότητα. Άλλωστε το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό προσαρμογής.
  3. Να έχουμε στο μυαλό μας πως τυχόν εντάσεις, κλάματα και άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο είναι αναμενόμενα, γιατί προσπαθεί να εκφράσει το πως νιώθει για την καινούργια καθημερινότητα του. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να είναι πολύ υποστηρικτικοί προς το παιδί, εξηγώντας του αν χρειαστεί πως πολλά παιδιά βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Εφόσον το παιδί γνωρίζει ότι είστε δίπλα του τότε θα το αποδεσμεύσετε από μεγάλο βάρος.

Στο mastropantelis.gr, θα βρεις τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης για τους κοντινότερους σε εσένα επαγγελματίες παιδοψυχιάτρους, συμβούλους υγείας, και ψυχολόγους.