Συνήθειες που σαμποτάρουν την ψυχική μας υγεία

ημέρα ψυχικής υγείας - συνηθείες που σαμποτάρουν την ψυχική υγεία - mastropantelis

Συνήθειες που σαμποτάρουν την ψυχική μας υγεία

Χρόνος ανάγνωσης: 
1 Λεπτό

Υπάρχουν μερικές συνήθειες στην καθημερινότητα μας που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Οι μικρές επιλογές που κάνουμε καθημερινά επηρεάζουν τη διάθεση μας περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

  1. Είστε επικριτικοί με τον εαυτό σας. Πώς μιλάτε στον εαυτό σας όταν κάνετε λάθος; Όταν κάποιος άλλος παίρνει την προαγωγή που θέλατε; Το να μάθετε να μιλάτε στον εαυτό σας όπως μιλάτε σε κάποιον που πραγματικά νοιάζεστε θέλει λίγη προσπάθεια στην αρχή.
  2. Δεν ζητάτε βοήθεια. Ας υποθέσουμε ότι αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα ή ένα εμπόδιο. Θα σκεφτόσασταν να μοιραστείτε την ανησυχία σας με κάποιον δικό σας άνθρωπο για βοήθεια; Αν όχι, εντοπίστε το γιατί. Η τακτική αυτή σας επιβαρύνει πολύ και σας απομονώνει συναισθηματικά.
  3. Καταπιέζετε τα αρνητικά συναισθήματα. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα δύσκολα συναισθήματα. Η αποφυγή του φόβου, του άγχους, της θλίψης και της ανησυχίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συμπεριφορές. Αφήστε τον εαυτό σας να εκφράζει τα δύσκολα συναισθήματά του.
  4. Συγκρίνεστε με τους άλλους, συνηθίζουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδεινώνουν το πρόβλημα, καθώς μας κάνουν να πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι έχουν δημιουργήσει την ιδανική ζωή.
  5.  Αποζητάτε την αποδοχή των άλλων, λέγοντας συνέχεια «ναι». Το να βάζετε σε προτεραιότητα τις δικές σας ανάγκες είναι προτεραιότητα για τη διατήρηση μιας καλής ψυχικής υγείας.
  6. Εστιάζετε στα αρνητικά και χάνετε τη χαρά. Ο εγκέφαλος έχει την τάση να προσκολλάται στα αρνητικά, έτσι όμως χάνουμε μικρές στιγμές χαράς, που περνούν δίπλα μας και αυτές μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις.

Στο mastropantelis.gr, θα βρεις τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης για τους κοντινότερους σε εσένα επαγγελματίες συμβούλους υγείας και ψυχολόγους.