Πώς καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη και γιατί τρώμε κρέας;

Πώς καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη και γιατί τρώμε κρέας;

Πώς καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη και γιατί τρώμε κρέας;

Χρόνος ανάγνωσης: 
2 Λεπτά

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινή ή εβδομάδα της Κρεοφάγου) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή αλλιώς Τσικνοπέφτη. Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και, γι’ αυτό, για τους Ελληνορθόδοξους προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστής.

Το όνομά της βγαίνει από την «τσίκνα», την έντονη μυρωδιά δηλαδή του κρέατος το οποίο είτε τηγανίζεται είτε ψήνεται. Την ημέρα αυτή λοιπόν παραδοσιακά τα σπίτια ψήνουν κρέας. Σε παλιότερες εποχές, ετοίμαζαν μάλιστα το «παστό». Έβραζαν δηλαδή το λίπος του κρέατος και το ράντιζαν ταυτόχρονα με νερό, πριν το σουρώσουν.

Λέγεται ότι επιλέχθηκε η Πέμπτη, ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η «επίσημη» ημέρα έναρξης της αποκριάτικης περιόδου, παρότι το Τριώδιο έχει ανοίξει νωρίτερα. Εκτός από το βασικό έθιμο του ψησίματος του κρέατος, υπάρχουν και άλλα έθιμα ανά περιοχές της Ελλάδας.

Ποια είναι η ιστορία της;

Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο ξεκίνησε αιώνες πίσω στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε στην πραγματικότητα την προέλευσή του. Λέγεται από αρκετούς μελετητές λαογράφους, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων κατά τις οποίες γιορταζόταν ο θεός Διόνυσος. Στις γιορτές αυτές υπήρξε έντονη κατανάλωση κρέατος, κρασιού αλλά και μασκαρέματος. Άλλωστε ο Διόνυσος ήταν ο θεός του μασκαρέματος και εμφανιζόταν πάντα με μάσκα.

Έθιμα της Τσικνοπέμπτης ανά την Ελλάδα

Στην Κέρκυρα γίνονται τα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια». Η λέξη Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό. Πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα, έχουμε το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα, σύμφωνα με την παράδοση, πιστεύει πως ο ναύαρχος Ουίλσον έρχεται να την παντρευτεί και τον περιμένει μάταια σαν την τρελή στο λιμάνι. Έτσι, την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη, ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του.

Στην Κομοτηνή, οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε μια κότα, για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση αναφέρει, επίσης, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

Γιορτές παρόμοιες με την Τσικνοπέμπτη στο εξωτερικό
Παρόμοιες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις. 

Είστε έτοιμοι για την πιο νόστιμη γιορτή; 
Στο mastropantelis.gr θα βρείτε τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης για τα κοντινότερα σε εσάς κρεοπωλεία, ψητοπωλεία ή κάβες ποτών για να απολαύσετε μαζί με τους αγαπημένους σας τις πιο νόστιμες λιχουδιές!

 

Πηγή: www.nou-pou.gr